Engelska smaker i skärgårdsidyll

Little Britain Tea Garden

I glappet mellan två urbana byggnader gömmer sig idylliska Little Britain Tea Garden. Här serveras det mesta, från rykande färska scones till lyxiga kakor – alltid med engelsk touch.

Att driva café och butik i Nacka Strand har många fördelar. Bland annat upplevs området som en lugn idyll, mitt i storstan. Det berättar Jessica och Nick som driver Little Britain Tea Garden.

– De flesta gäster känner igen varandra och det är en härlig bykänsla över området, trots att vi finns så nära city.
– För att ta sig in till stan är det enklast att ta den vackra vägen över skärgården. Det är en mysig båttur på 30 minuter, och det passar så väl in i bilden av Nacka Strand.
– Bäst av allt är närheten till vattnet – och att gästerna, om de vill, kan ta med sig fika upp på kullen och äta med utsikt över Stockholms inlopp.

 

Mysfaktorn i fokus

Namnet, Little Britain Tea Garden, kommer från butiken Little Britain Shop, som drivs av Nick i Gamla stan. Jessica berättar:

Ordet ”garden” är viktigt för mig. Jag vill att det ska framgå att det är en liten trädgård man omsluts av.

Deras British Scones bakas från grunden och serveras med de klassiskt engelska tillbehören sylt och clotted cream; en sorts grädde som bakas i ugnen på 80 grader i 10–12 timmar.

– Utöver det serverar vi de godaste engelska kakorna, fina sallader och lyxiga mackor. Mackorna och salladerna passar bra som en lättare lunch.
– Och under sommaren serverar vi svalkande glass från Stikki Nikki också.

 

Köpa med hem

För gäster som inte får nog av de engelska smakerna finns Little Britain Shop i Gamla Stan i Stockholm. Här kan besökare köpa med sig smakrika produkter av engelsk härkomst. Nick berättar:

– Det finns sylt, kakor, te, marmelad och mycket annat. Ofta har besökare smakat något på caféet som de vill kunna unna sig även hemma. En del av butikens sortiment finns även på Little Britain Tea Garden.