2019-10-29

Träna hemma Tre tips från SATS

Träning och rörelse är super för hälsan, men det kan vara svårt att hinna med. Sjukgymnasten och fysioterapeuten Naemi Örjans, på SATS, tipsar om hur du kan hålla dig hälsosam med enkla hemmaövningar – All träning är bättre än ingen träning!

Naemi Örjans, arbetar på SATS i Nacka strand, hon behandlar besvär från topp till tå och anpassar träningen och träningsprogram efter behov. Ett generellt tips vid skada eller besvär är att börja försiktigt för att gradvis trappa upp belastningen. Tekniken är väldigt viktig, Naemi rekommenderar att du tar hjälp av en PT för att få det rätt från början.

–Jag jobbar mycket med aktiv rehabilitering eftersom det korrigerar skadans grundorsak och lindrar besvär på lång sikt. Alla är välkomna till mig, vare sig man är medlem eller ej. Det går bra att boka in sig via SATS hemsida, säger hon.

Cykling är en bra träningsform som också är skonsam för lederna. Träningsformen ökar cirkulationen och styrkan i benen samtidigt som den höjer konditionen utan att belasta lederna, till skillnad från löpning. Såklart finns det bra träningsmetoder som kan göras helt utan utrustning och med hjälp av redskap du har omkring dig,

–Vi blir lite stelare varje dag, motverka det genom att hålla igång med rörlighetsövningar och stretching. Prova att balansera på ett ben i en minut, en gång om dagen. Tycker du att det är enkelt kan du titta åt sidan för att göra det svårare, säger Naemi.

Tips på hemmaövningar:

  • Knäböj med stöd av en stol 3 x 10 st/dag.
  • Tåhävningar på ett trappsteg 3 x 10/dag.
  • Armhävningar mot köksbordet 3 x 10/dag.

 


 

Vill du komma i kontakt med Naemi för fler tips?
naemi.orjans@sats.se

Intresserad av ett medlemskap på SATS i Nacka Strand?
SATS Nacka Strand