2022-10-25

Hållbart och hemtrevligt när Kemtvätt & Skrädderi i Nacka Strand tvättar och lagar

Från båtkapell till balklänning, uppfräschning till uppläggning. Med 30 år i branschen löser Nabil Youssef och hans team på Kemtvätt & Skrädderi Nacka Strand det mesta.

Den ökade inflationen gör oss lite extra måna om att hålla i slantarna, och ett bra sätt att göra det är att rå om sina grejer snarare än att köpa nytt. Hos Nabil på Kemtvätt & Skrädderi kan man få hjälp med det mesta; han lagar, syr om, och fixar allt från favoritjeansen och sofföverdrag, till båtkapell och vinterskor:

– Dels är det bättre för miljön och ur ett hållbarhetsperspektiv, dels är det ekonomiskt fördelaktigt. Oavsett hur man vänder och vrider blir det billigare att sy om än att köpa nytt. Dessutom blir det precis som du vill ha det! Vi syr upp efter dina mått, och du väljer färg, material och utförande.

Det vanligaste Nabil får in är ändringar av kläder. Det är svårt att hitta plagg som sitter helt perfekt, och passar på både längden och tvären. Det kanske behöver sys in, tas ut eller läggas upp. Annars blir det mycket smålagningar. Jeansbyxor går ofta sönder i grenen, och blixtlås behöver bytas emellanåt. Oavsett om det är stort eller litet, så ser Nabil till att det blir rätt:

– Jag är en perfektionist och det är viktigt att det blir bra. Att kunderna blir nöjda är avgörande, jag mår inte bra om jag lämnar ut något som inte är rätt. Och det är en så härlig känsla när de hämtar sina grejer och blir glada!

Nya projekt på ingång

Även om Nabil varit i gång i 30år så är det viktigt för honom att fortsätta utvecklas, och under pandemin fick han många förfrågningar om att ta sig ann båtkapell. Han började med små lagningar, men har nu storsatsat och köpt in maskiner och material så han dessutom kan byta och laga fönster. Han syr även nya kapell efter modellen för de gamla:

– Det är en sån fördel att vara i Nacka strand och ha så nära till vattnet. Jag jobbade redan med marinen och har haft dem som kunder privat då jag även syr och lagar båtdynor, så steget kändes inte långt. Det fanns ett behov och vi kan det här, så vi tänkte: ”Varför inte passa på?”

Nabil är en stor förespråkare av att laga i stället för att köpa nytt. Effekterna är positiva både på individnivå men även för samhället i stort. Om man bara tar hand om sina saker så håller de mycket längre, och oftast kan små insatser göra stor skillnad.

 

Nabils 3 bästa tips för hållbarhet i hemmet

  • Läder behöver lite extra omtanke. Skor och väskor ska impregneras, jackor och byxor kräver speciell tvätt.
  • Har du tröttnat på soffan och vill piffa upp hemma? Sy upp ett överdrag! Ett snabbt, smidigt och enkelt trix för att skapa förändring.
  • Börjar sulan ge sig på vinterkängorna? Sula om istället för att köpa nytt! Då kan du dessutom byta till en med bättre grepp, för att undvika olyckor när det blir kallare.

 

Hitta till Kemtvätt & Skrädderi Nacka Strand
Besök Kemtvätt & Skrädderi Nacka Strands webb