2021-03-26

Här får Nacka Strand-bornas ägodelar nytt liv Kemtvätt och Skrädderi i Nacka Strand

”Jag älskar mitt jobb varje dag och har gjort så i 30 år.” Så säger rutinerade Nabil Youssef från Kemtvätt och Skrädderi när han berättar om arbetet med att förbättra saker.

Sedan 12 år tillbaka finns det hemtrevliga företaget Kemtvätt och Skrädderi i Nacka Strand. Hit kommer människor från stadsdelens alla hörn för att laga, fixa, fräscha till eller förändra sina tillhörigheter. Nabil berättar:

“Vi kan hjälpa till med det mesta. Vi har kemtvätt, skomakeri, skrädderi, nyckel- och låsservice och tvätt av mattor, båtkapell och andra lite mer svårtvättade saker”.

Fräscha upp skorna inför våren

Inför våren är det mycket uppfräschningar som kommer in, inte minst vad gäller skor.

– Det är klart Nacka Strand-borna ska ha vårfina skor! Läderskorna ska dammas av och vi tar bort fläckar och rengör dem ordentligt. Därefter smörjer vi in dem med en skokräm i rätt nyans, och avslutar med att impregnera dem för bättre hållbarhet.
– Är det textilskor tvättar vi med speicalmedel för att få bort fläckar. Beroende på vilken färg skon har kan vi också färga. Därefter impregnerar vi med textilimpregnering.

Vintertid handlar skomakeriet mer om säkerhet, berättar han.

– Halkan kräver att skorna har bra klack och sula. På så sätt kan folk undvika onödiga olyckor.
– Men till vardags är det mest lagningar av dragkedjor och sömmar.

Även vardagskläder, jackor och finkläder kommer in för lagning och förändring.

– Vi byter blixtlås på jackor och lagar kläder på alla tänkbara vis, men vi syr också om gamla kläder till nyare modeller. Det gäller framförallt kostymer och klänningar.
– Att sy om istället för att köpa nytt är både ekonomiskt och miljövänligt.

 

Pandemins effekter

För en mindre företagare i Nacka Strand har pandemin ställt till det.

– Nästan alla arbetar hemifrån och det har drabbat vår verksamhet hårt. Det är inte många som har vägarna förbi längre, varken Nacka Strand-bor eller de som arbetar i området.

Ändå ser Nabil på Nacka Strand som ett av de bästa ställena att driva företag.

– Läget är hur bra som helst, dels för att många har flyttat hit de senaste två åren i och med alla nya lägenheter, men också för att det finns så många företag! Det finns alltifrån små till riktigt stora och företagsandan i området är stark. Det är helt enkelt en plats på väg uppåt och jag älskar Nacka Strand, avslutar Nabil.

 

Besök Kemtvätt och Skrädderi i Nacka Strands hemsida här