Två helger i december säljer Skuru IK julgranar utanför Grönkulla på Fabrikörvägen 2.
Nabil Youssef har drivit Kemtvätt och Skrädderi i Nacka Strand i många år, och med van hand ger han snabb och skicklig service åt kunderna som gör sig redo för nya årstider. Här lämnas det mesta in, från kläder till båtkapell och skor.
Kemtvätten är populär och Nabil har några bra tips att ge människor innan de lämnar sina saker.
– Om det är kläder är det bra att gå igenom alla fickor så att inget är kvar, och oavsett om det är plagg eller andra textilier, är det viktigt att ha koll på vilka skador och fläckar tyget hade när det lämnades in. På så sätt undviks många missförstånd.
Beroende på årstid får Nabil in lite olika plagg och produkter. Inför kallare tider är det vinterplagg som lämnas in för en make over. Det är varma skor, gosiga tröjor, favoritbyxorna och såklart – de härliga höst- och vinterjackorna.
– Innan vintern ska allt göras fint, så att plaggen är redo när kylan slår till. Kemtvätten är populär hela tiden, men allra mest utnyttjas den inför en ny årstid, berättar Nabil.
– Ofta handlar det om att ta bort svåra fläckar, eller helt vanlig rengöring av plagg. Men vi får också in andra saker, som mattor, sängkläder, gardiner, sofföverdrag och båtkapell.
Vanligast i kemtvätten är kostymer, klänningar och blusar.
– De flesta människor äger något av dessa plagg, och de kan vara svåra att tvätta hemma. Därför är de vanliga, men just blusar kan vara svåra. De är ofta skapade i väldigt känslig textil och fläckborttagning på dessa kräver yrkesskicklighet.
Kemtvätt innebär att rengöra textilier i ett lösningsmedel som inte är vanligt vatten. Idag används miljövänliga kemikalier, till exempel organiska lösningsmedel som kolväte.
– Men förr i tiden var det lite andra medel. Bensin och terpentin var inte ovanligt i början på 1800-talet, men därefter har det successivt blivit bättre och idag är kemikalierna helt miljövänliga.
För kemtvätt används i regel speciella maskiner, som både tvättar och torkar.
– Det viktigaste är dock att det aldrig blir mer än 30°C. Då riskerar man att förstöra plagget.