2021-04-08

Gud Fader på Himmelsbågen Skulpturen med rötterna i FN

En smäcker silhuett syns på lång väg från Stockholms inlopp. Med sina 23 meter lägger den en skyddande hand över Nacka Strand, och ramar in den vackra stadsdelen från sjösidan. Stål- och bronsskulpturen Gud Fader på Himmelsbågen har en spännande historia som tar oss hela vägen från Stockholm till New York.

Fredsmonumentet var tänkt att bli en hyllning till bildandet av FN. Det var skulptören Carl Milles som redan 1946 skissade fram hur monumentet skulle se ut. Hans tanke var att den graciösa skulpturen skulle placeras utanför FN-byggnaden på Manhattan i New York. Så blev det aldrig. Andra investeringar prioriterades och projektet rann så småningom ut i sanden.

 

Eleven från Detroit

Många år senare fick skissen nytt liv av Marshall Fredericks – en amerikansk Milles-elev och skulptör från Detroit. Under flera år arbetade han som Milles assistent på Cranbrook Academy of Art, och slutligen blev han också Milles efterträdare.

Vid imponerande 84 års ålder skakade Fredericks liv i skissen och en tid senare göts den av Herman Bergmans konstgjuteri här i Stockholm. Den 8 september 1995 restes skulpturen av Nacka Strand Förvaltning och den invigdes samma dag av kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia.

 

Gud Fader och en ängel

På toppen av en 18 meter hög parabelformad båge har Gud skulpterats. Bågen, som tillverkats i Avesta, representerar himlavalvet. Vid bågens fot står en ängel och räcker stjärnor till Gud Fader, som i sin tur placerar dessa på himlavalvet.

Den smäckra skulpturen sprutar vatten i en elegant båge i Stockholms inlopp och har med åren blivit ett populärt kännetecken för Nacka Strand.